Linjefaget BÆREDYGTIGHED – skab handling med os

BÆREDYGTIGHED er tid til verden. Tid til at tænke – og tid til at handle. Her afprøver vi mulighederne for en bæredygtig fremtid sammen. Her lægger vi sporene til et bæredygtigt liv for dig selv, dine nærmeste og os alle.

BÆREDYGTIGHED på jysk – og med holdning

Det skal kunne svare sig at handle. Sådan er det i Jylland. Derfor undersøger vi i fællesskab, hvad der faktisk nytter noget – og hvad der nok ikke gør. Kan vi redde klimaet ved at spise anderledes? Giver genanvendelse mening hos os? Kan vi bygge vores eget lukkede økosystem op med køkkenhave og hønsegård lavet af genbrugsmaterialer? Og giver det mening, eller er det mest blot hyggeligt? går igennem argumenterne og handler i praksis. Så er du klædt på til fremtidens bæredygtige liv.

FNs Verdensmål

FN opstillede i 2015 17 mål for vores fælles klode. Det er disse mål, der danner baggrund for undervisningen hos os. Vi har valgt en række af målene ud, vi kommer til at arbejde med, de omhandler emnerne: Bæredygtig energi, selvforsyning, bæredygtig produktion og “Do it yourself”, social bæredygtighed og partnerskab for handling. Vi undersøger, diskuterer og prøver af, også i samarbejde med andre medspillere og forsøger at omsætte målene til praksis – lige midt i vores fælles virkelighed.

VALGFAG

Hos os kan du vælge at gå enten i dybden eller i bredden.

Vil du have flere fag, der rimer på BÆREDYGTIGHED, kan du finde dem her.

Vil du se hele valgfagspakken, klikker du her.

På linjen BÆREDYGTIGHED kommer vi ud af klasselokalet

Vi starter ofte med at gennemgå et verdensmål i sammenhæng med det, vi skal ud og lave. Vi kobler hurtigt teorien til det helt jordnære.

På linjefagsturen skal vi til Samsø, hvor de er 100% selvforsynende med energi fra vind, sol og biomasse. Vi skal over og lære en masse om, hvordan de gør. Vi skal selvfølgelig cykle rundt og sove i shelter.

Vi skal også på ture i lokalområdet og finde guld i genbrugs-gemmerne. Af alle de materialer, vi finder, bygger vi et hønsehus med hønsegård og køkkenhave til. Du er med til at passe hønsene. I køkkenhaven sår vi årstidens grøntsager. Dem tryller vi om til lækkerier i skolens køkken. Når vi er på tur, finder vi også andre spændende ting, som vi giver nye looks og nyt liv.

Vi skal også prøve at producere noget helt fra bunden og sammenligne den proces med fx at købe en striktrøje i en butik. Det starter med at vi skal ud og hjælpe med at klippe får. 

Vi kommer til at sætte vores præg på skolen – måske med skolens vindmølledrevne mobiloplader-station?

Din lærer: Mette

Vi skal passe på hinanden og den klode vi er sat på, og det interesserer mig meget, hvordan vi kan leve et godt liv og samtidig ikke slide de gode ting op. Det er meningsfuldt og sjovt at se, hvad man i sit eget liv kan gøre for at passe på vores verden. Lige præcis dét gør bæredygtigheds-linjen ekstra fed, fordi vi gør ord til handling og diskuterer tingenes sammenhæng, imens vi selv står med gummistøvler på og jord under neglene eller inde i en genbrugsbutik. 

Det er ikke kun sjovt at bygge sin egen shelter, passe egne dyr eller oplade mobilen fra vindmøllens energi. Det er også meningsfuldt at forstå den sammenhæng, det enkelte menneske indgår i.

Mit håb er, at der fra Hestlund Efterskole skal komme en bevægelse ud i lokalsamfundet hvor vi vækker vores egen og andres opmærksomhed på den verden vi er i. Hvordan kan vi få den til fortsat at være god at leve i – både fysisk og socialt?

– Mette, linjefagslærer.

 

BÆREDYGTIGHED tæt på by og natur

Hestlund Efterskole ligger midt i den dejlige, midtjyske natur. Her er kort til skov og hede, men også de større byer Herning, Silkeborg og Aarhus. Den gode plads og naturen omkring os bruger vi til aktiviteter og byggerier i det fri. Vi besøger byerne for at finde ud af, hvordan bæredygtighed og verdensmål her omsættes i praksis.