Bredde og elite vokser sammen på fodboldbanen

Fællesskabet er altid i højsædet på Hestlund Efterskole, som lader eleverne på skolens fodboldlinje lære af hinandens vidt forskellige styrker og kompetenceniveauer. Der er således plads til alle – og brug for alle.

På den vinterkolde kunstgræsbane ved Hestlund Efterskole varmer tyve spillere op forud for dagens træning. Blandt de frysende er både piger og drenge, hobbyspillere og store talenter. Mixet er helt bevidst.

– Her på Hestlund Efterskole ser vi generelt en styrke i forskelligheden. Vi går målrettet efter at få det maksimale ud af elevernes potentiale til glæde for den enkelte og for fællesskabet. Det inkluderer både holdinddeling efter køn og evner – og ikke mindst fællestræning, hvor alle lærer af alle, siger træner på Fodboldlinjen, Thomas Sommer.

Kollega ”Farlige” Frank Kristensen uddyber:

– Samtlige elever på linjen bliver først og fremmest bedre fodboldspillere, fordi de vil, og fordi vi coacher dem individuelt. Men derudover får vores måske kommende elitespillere et skud uspoleret fodboldglæde ved at træne med hobbyspillerne, og hobbyspillerne lærer af de dygtigste, hvordan man kan arbejde intensivt hen imod et personligt mål, siger Frank Kristensen.

Det er sjovt at træne hårdt

Et af linjens åbenbare talenter er 16-årige Rebekka Klein Olsen, som kommer fra Grindsted. Takket være et dobbelt statsborgerskab har hun mulighed for at tørne ud for det færøske U17-fodboldlandshold.

– Jeg synes, at det giver god mening med en træning, der er så fleksibel, som den er her på Hestlund. Jeg får den ene dag hård og professionelt tilrettelagt træning, og den næste dag laver vi blandede hold og spiller den vildeste kamp – og griner af de hårde tacklinger bagefter. Det er altid sjovt og afvekslende, og det er vigtigt for mig, siger Rebekka, som overvejer at flytte til Viborg efter ferien og spille for Team Viborg.

Ved hendes side står Johan Andersen, 15 år, fra Bramming. Han elsker også fodbold, men har ingen planer om at gå i FCM-legenden Frank Kristensens fodspor.

– Det er fedt, at vi træner så meget sammen, som vi gør. Det gør faktisk kampene mere intense, fordi der er ære på spil. De lidt bedre VIL bare vinde, mens sådan nogle som mig tænker ’nu skal vi bare vise dem’. Vi har det fantastisk sammen – også med resten af skolen. Vi er ikke kun fodboldnørder, lyder det fra Johan.

Fællesskab om fodboldfeberen

Denne udmelding glæder trænerduoen Kristensen og Sommer:

– Jeg havde stor glæde af at lave alle mulige andre ting i løbet af min fodboldopvækst. Spille håndbold og hænge ud med folk, der ikke spillede fodbold. Det er vigtigt, at det hele ikke kun handler om én ting, siger Frank Kristensen.

Sommer får det sidste ord:

– Vi vil gerne være med til at gøre de unge mennesker til hele mennesker med omtanke for andre. Vi vil gerne give dem nogle solide sociale kompetencer, som de kan have glæde af hele livet. På vores træningstur til Tyskland i november så vi, at vores arbejde virker. Når eleverne havde fritimer, slappede de af sammen – alle sammen – i stedet for at stikke af i kliker. Det var så fedt at se!

Nysgerrig efter mere?