Musical 2017: JEG ER!

Hestlund Efterskoles musical anno 2017 er en historie om en gruppe menneskers kamp for retten til at være – at eksistere. Vel at mærke en gruppe, der lever i vores umiddelbare nærhed.

Musicalen JEG ER! fortæller om mennesker på flugt og om deres møde med et nyt land, et nyt folk og et nyt system. Vi følger en kvinde og en mand hele vejen fra kaos i hjemlandet gennem kaos under flugten og til en ny slags kaos, da de når frem til det, de tror er endestationen.

– Hovedpersonerne flygter over hals og hoved fra overgreb mod de basale menneskerettigheder i hjemlandet, men kommer fra asken i ilden. Flugten byder nemlig på overfald og beregnende menneskesmuglere. Da de omsider når til Danmark, venter der nye problemer og bekymringer, forklarer Anette Bonde, der for fjerde år i streg står bag manuskriptet sammen med kollegaen John Laue.

Fjerner tabu

Inspirationen til handlingen i JEG ER! stammer fra møder med afviste asylansøgere på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast. Allerede hér vil mange måske standse op og tænke ’føj, hvor politisk’ – men den tanke vil Hestlund Efterskole gerne udfordre:

– Vi serverer ikke en færdigbagt holdning til emnet ’flygtninge og asylansøgere’. Vi forsøger kort og godt at vise scener fra disse menneskers liv for i det mindste at holde liv i debatten om, hvordan vi skal eller ikke skal møde dem. Det værste er nemlig, hvis vi slet ikke snakker om det, for så bliver det et farligt tabu, siger John Laue.

Respekt, kærlighed og åbne arme

De musikalske indslag i JEG ER! blander meget passende en række forskellige stilarter fra hele kloden sammen i en moderne trykkoger. Hele forestillingen er vanen tro pakket ind i masser af multimedie-udstyr med storskærme, flyvske lyd- og lyseffekter, røg og damp, mens budskabet fra scenen er anderledes jordnært:

– Hestlund Efterskole bygger på et kristent værdisæt, og derfor mener vi, at det som minimum er vores pligt at møde medmennesker med respekt, kærlighed og åbne arme – uanset om de er afviste asylansøgere, på tålt ophold, muslimer, kristne, etniske danskere eller ej. Uanset den politiske dagsorden så er disse skæbner mennesker af kød og blod, som har brug for at blive mødt på en anstændig måde, lyder det fra Anette Bonde.

Medmenneskelighed er hævet over politik

John Laue opsummerer målet med årets Hestlund-musical således:

– Musicalen beskæftiger sig med medmenneskelighed – og ikke med, hvem der skal have ophold, og hvem der ikke skal. Medmenneskelighed er hævet over politik. Disse mennesker kæmper for retten til at eksistere – og denne kamp foregår faktisk lige på den anden side af vores ligusterhæk. Vi kan ikke være bekendt at dreje hovedet den anden vej, slutter han.

Forestillingerne løber af stablen på Hestlund Efterskole D. 22. og 23. marts klokken 19:30. Entré: 40 kr. inkl. kaffe. Gratis adgang for børn under 18 år.

Nysgerrig efter mere?