Sognepræst: Næstekærlighed er et naturligt skolefag

Hestlund Efterskole har netop taget hul på undervisningen i skolens nye valgfag og humanitære initiativ, Hestlund Embrace. Forleden modtog eleverne en peptalk fra sognepræst og tidligere missionær, Lindvig Osmundsen, Bording.

Hestlund Embrace er både et valgfag og et humanitært hjælpeinitiativ, som skal lære eleverne at ’være noget’ for hinanden og for deres omverden. Virkemidlerne er dels teoretisk undervisning i diakoni, dvs. kirkelig hjælpetjeneste, nødhjælp og god gammeldags næstekærlighed, dels praktisk hjælpearbejde lokalt og internationalt.

Men hører den slags overhovedet hjemme på et skoleskema? ”Naturligvis”, siger sognepræst og tidligere missionær i Etiopien, Lindvig Osmundsen fra Bording. Han besøgte forleden Hestlund Efterskole for at sende eleverne på den første Embrace-årgang ’godt afsted’ på deres videre færd:

– Der er helt rigtigt set af Hestlund Efterskole, at de nu bringer diakoni og nødhjælp ind i undervisningen. Vi lever i en tid, hvor det er helt almindeligt at være selvfokuseret. Dér kan et tiltag som Hestlund Embrace være med til at få de unge til at tænke på, hvordan andre har det – hvad andre kan have brug for, forklarer Lindvig Osmundsen.

Et par opbyggelige ord

Sognepræsten mødte Embrace-holdet, som i løbet af skoleåret blandt andet skal forsøge at gøre en forskel for Europas fattigste indbyggere i Rumænien. Han fortalte dem om, hvad diakoni betyder – og altid har betydet – i en kirkelig kontekst:

– Det ligger jo i kirkens DNA, at vi også har ansvar for de medmennesker, vi møder på livets vej. Derfor går vi f.eks. ind og laver besøgstjeneste, som afhjælper ensomhed hos ældre, eller vågetjeneste, fordi ingen skal dø alene. For ikke at tale om det enorme internationale behov for hjælp, forklarer Lindvig Osmundsen, som selv spiller en stor rolle i forbindelse med hjælpeindsatsen overfor de afviste asylansøgere fra Udrejsecenter Kærshovedgård.

Efter mødet var dommen fra sognepræsten klar:

– I dag mødte jeg en flok unge, der lyttede og sugede til sig. Der var mange gode spørgsmål, og jeg tror, at deres deltagelse i Hestlund Embrace vil få en livslang betydning for dem…

Læs mere om Hestlund Embrace HER!

Nysgerrig efter mere?