Efterskole i 10. klasse
10. klasse på Hestlund Efterskole kan noget særligt – uanset om det er dit første eller andet år på efterskole. Som elev i 10. klasse får du en fantastisk mulighed for at skabe relationer, der vil følge dig langt ind i dit voksne liv.
Her vil du møde andre, der ligesom dig, gerne vil have et sjovt og anderledes år med en god balance i fjolleri, faglighed og fordybelse.


FOKUS10
Vi synes, at et efterskoleår i 10. klasse skal være anderledes end alle andre år i folkeskolen. Selvom vi har almindelig og eksamenspligtig undervisning i dansk, matematik og engelsk, adskiller 10. klasse sig markant fra 9. klasse. På Hestlund Efterskole kalder vi det FOKUS10. FOKUS10 er et supplement til den almindelige undervisning og denne del er eksamensfri. Her bestræber vi os på at skabe anderledes, interessant og udfordrende undervisning, der skal inspirere dig til livet efter efterskole.
Vi ønsker, at du tager stilling til dig selv samt at udfordre dig på dine holdninger, tanker og drømme; hvem er du, og hvad vil du? Her tilbyder vi 3 retninger, og du skal vælge én af disse. Tanken er, at det skal give dig en forsmag på det, du kan møde i et senere uddannelsesvalg. Derfor er der både en retning for dig, som drømmer om at starte på de gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser eller social- og sundhedsuddannelser. De tre retninger kalder vi for MINDS, SKILLS og HEARTS.
Minds
Vil du dykke ned i din faglighed, få nye perspektiver på verden og lære dig selv bedre at kende?
MINDS er for dig, der godt kan lide at fordybe dig fagligt og ønsker at udvide dine perspektiver gennem nye fagkombinationer og spændende undervisning. Vi skal dufte til gymnasiefag og øve os i at tænke kritisk, være nysgerrige og forstå verden fra nye vinkler.
Vi skal nyde, at vi kan lære uden en eksamen for øje. Vi håber at pirre din nysgerrighed, og vi ønsker, at du skal lære, forstå og udvikle dig – både fagligt og menneskeligt. Vi skal lære i fællesskab og træne at kommunikere med hinanden på forskellig vis. Vi bestræber os derfor på, at du hurtigt får ejerskabsfornemmelse og mod på at dele ud af alle dine guldkorn.
Hvis du vælger MINDS, får du mulighed for at:
- Fordybe dig i nye og spændende fag
- Blive klogere på samfundet og verden omkring dig
- Lære dig selv bedre at kende
- Blive klar til en gymnasial uddannelse
SKILLS
Vil du arbejde med praktiske opgaver, hvor dine hænder bruges og din kreativitet udfoldes?
SKILLS er for dig, der vil have en mere praktisk tilgang til at finde ud af, hvad du vil i fremtiden. Du får mulighed for at prøve kræfter med forskellige håndværk og erhverv som tømrer, smed, konditor, skrædder eller gastronom. Vi kombinerer praktiske opgaver med besøg på virksomheder og uddannelsessteder, så du kan finde ud af, hvad du brænder for.
Vi arbejder projektbaseret og eksperimenterer med forskellige teknikker og fagområder. Du bliver udfordret på din kreativitet, evne til at samarbejde og løse konkrete opgaver. Vi håber, at du finder dit talent og din gave for omverden.
Hvis du vælger SKILLS, får du mulighed for at:
- Arbejde med hænderne og skabe noget selv
- Udforske dine kreative og håndværksmæssige evner
- Besøge virksomheder og opleve erhvervslivet på nær hold
- Blive klogere på dine fremtidsmuligheder
HEARTS
Vil du bruge din tid på at hjælpe andre og gøre en forskel?
HEARTS er for dig, der har lyst til at bruge tid og energi på at være noget for andre. Her handler det om at tage ansvar, vise omsorg og skabe positive forandringer i menneskers liv. Vi ønsker at omsætte næstekærlighed til handling og udforske, hvordan vi kan gøre en forskel i vores samfund. Undervejs får du indsigt i forskellige sociale fag og besøger relevante uddannelser.
Vi skal møde en masse mennesker, som står i andre livssituationer end os selv. Derudover skal vi lære at planlægge fede events, bidrage til frivilligt arbejde i nærområdet og give vores medmennesker gode oplevelser – alt sammen med hjertet som drivkraft.
Hvis du vælger HEARTS, får du mulighed for at:
- Planlægge og afholde sjove og meningsfulde arrangementer
- Skabe glæde og bringe smil frem hos andre
- Blive klogere på social- og sundhedsfaglige fag
- Forstå, hvordan du aktivt kan bidrage til samfundet
Fælles for de tre retninger
Undervisningen på de tre retninger vil helt naturligt differentiere sig fra hinanden – og alligevel er der noget, som går igen. Undervisningen vil være temabaseret og lave nedslag, der kræver flere forskellige færdigheder undervejs. Her kan du forvente, at retningerne når igennem 5 – 7 temabaserede forløb i løbet af et år. Dertil vil alle retninger inddrage relevante fagpersoner, der kan give et særligt indblik i sit hovedområde og inspirere til videre arbejdsliv. Dette suppleres af ture ud af huset, hvor hver retning vil besøge relevante uddannelsessteder som forsmag på fremtiden.
Derudover vil året for alle afsluttes med tre dage til fordybelse i gennemgåede tematikker. Her skal du vælge ét område eller én færdighed, hvor du ønsker at dygtiggøre dig yderligere. Dette resulterer i en præsentation for hinanden, der både skal give et fagligt indblik samt inspirere andre. I stedet for at få en karakter og blive vurderet ud fra enkeltstående situationer, vil alle elever på FOKUS10 forlade Hestlund Efterskole med en personlig udtalelse, som kan bruges til videre jobsøgning eller lignende.
Linjefag på Hestlund Efterskole
Musik & Performance
Fodbold
Håndværk & design
Sport & adventure
Brobygning i 10. klasse
Som elev i 10. klasse, er det et krav, at du skal i brobygning, som er et vejlednings- og undervisningsforløb jf. landets ungdomsuddannelser. På Hestlund Efterskole placerer vi det i én bestemt uge, ofte i oktober, hvor I skal ud at besøge forskellige ungdomsuddannelse.
Du kan læse mere om brobygning her: https://www.uvm.dk/vejledning-og-stoettemuligheder/vejledning/ungdomsuddannelse/brobygning-til-ungdomsuddannelse
På brobygningsforløbet bliver du bekendt med uddannelsernes praktiske og teoretiske elementer og forskellige jobmuligheder, som uddannelserne kan ende med. Mange af vores elever er efter brobygning klar til at vælge deres ungdomsuddannelse.
OSO (Obligatorisk Selvvalgt Opgave)
Sideløbende med brobygning laver alle 10.klasser en obligatorisk selvvalgt opgave. Det er en opgave, som primært handler om dine drømme og uddannelsestanker for fremtiden.
Under forløbet får du vejledning af en lærer. Hvis det er relevant for opgavens fokus, kan det være en god idé at lave et kreativt produkt ved siden af din opgave.
Valg af uddannelse
I løbet af foråret i 10. klasse, skal du vælge, hvilken uddannelse du gerne vil ind på efter sommerferien. Det er en stor beslutning at vælge på tværs af alle samfundets muligheder, og selvfølgelig vil vi gerne hjælpe dig i det. Forhåbentlig har året på FOKUS10 hjulpet dig med at afklare dine tanker om fremtiden, og ellers finder vi en god vej gennem samtaler herude og med hjemmet. Til dette formål har vi en uddannelsesansvarlig, som har det store overblik og hjælper med at udfylde alt det formelle, som skal sendes til din kommende uddannelse.
Hvis du et brændende ønske om at komme i praktik kan en fredag i ny og næ skabe mulighed for dette. Det er ikke skolens ansvar at skabe denne aftale, men har eleven selv et ønske herom og skaffer en praktikplads, kan det selvfølgelig komme på tale. Gennem dialog med skole og praktiksted finder vi den gode løsning, så begge dele kan passes.
Lokalt og internationalt perspektiv med hestlund embrace
Det er forskelligt fra år til år, hvad der er på skemaet. Igennem årene har vi lavet mange forskellige ting.
Vi har skaffet og pakket små julegaver til et julearrangement i en lokal bibelcafé for de kristne afviste asylansøgere på det lokale udrejsecenter. Vi har cyklet og gået ture med ældre på det lokale plejehjem. Vi har besøgt kvinder på Kærshovedgård,. Vi deltager i julearrangementer for udsatte familier i vores lokalområde. Vi har masser af idéer til, hvordan man udviser næstekærlighed i nærheden.
Vil du være en del af de næste projekter?